понеділок, 13 січня 2014 р.

У мовах різних народів існують слова,які мають декілька значень і часто вживаються під час спілкування.Одним із таких слів є "культура".
В українській мові воно має два основних значення. Перше можна окреслити словом "мистецтво". Коли говоримо про культурні надбання якогось народу, маємо на думці образотворче мистецтво, музику, літературу, архітектуру тощо.
Немає у світі народу, який не мав би культури в такому значенні цього слова.
Культура може бути академічна (класична) і народна. Із взірцями академічної культури ознайомлюємося переважно в містах: у театрах, музеях, бібліотеках, вищих навчальних закладах, - а також у старих селищах і приватних збірках.
Коли їдемо до якоїсь країни, стараємося пізнати рівень культури народу, що її заселяє. Найкраще пізнаємо рівень мистецької культури, коли відвідуємо святині, бо кожний народ намагається зібрати у храмах свої найкращі мистецькі досягнення.
Крім вищезгаданого академічного мистецтва, є народна культура, яка звичайно проявляється в побуті сільського населення, у різних родинних і громадських звичаях, а також у так званому народному мистецтві: різьбі, писанкарстві, вишивках тощо.Культура в академічних чи народних формах – це великий скарб кожного народу. Вона не тільки показує духовний рівень населення через його досягнення в минулому, а й також є своєрідною "школою", в якій усі її "учні" ушляхетнюють свою людську природу, свій інтелект і свої почуття.
Друге значення слова "культура" описує стосунки між людьми.
У такому сенсі це поняття можна вживати як щодо одної особи ("Ось він (вона) – культурна людина"), так і до цілого народу, коли кажемо: "Це висококультурний народ або народ з дуже низьким рівнем культури".
Культурним, із цієї точки зору, будемо вважати особу чи осіб, які у будь-яких сферах спілкування поважають себе і своїх ближніх, спільну для всіх людську гідність та почуття інших і водночас поводяться так, що викликають повагу до себе з боку співрозмовників. Культура в такому значенні ґрунтується на особистості людини.
Усі люди різні. Нас відрізняє багато речей. Назву лише кілька з них: походження, віросповідання, національність, освіта, статки, політичні погляди, вдача тощо. Культурна людина намагається пізнати і зрозуміти себе, свої погляди, бажання, але водночас визнає, що інша людина може відрізнятися від неї за всіма цими характеристиками.

Немає коментарів:

Дописати коментар